Groot deel websites scholen heeft onbeveiligde verbinding

Vandaag meldt de NOS dat een groot deel van de websites van scholen onbeveiligde internetverbindingen heeft. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Open State Foundation. Van de 6.431 onderzochte unieke websites van scholen in het primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs ondersteunt slechts een derde een verbinding die ervoor zorgt dat het websiteverkeer versleuteld wordt. Dat is alarmerend en volstrekt onnodig. Hier moet wat aan gedaan worden en dat kan heel eenvoudig en zonder kosten met behulp van Certificaat Authoriteit (CA) Let’s Encrypt van de Internet Security Research Group (ISRG) en www.sslforfree.com.

Wat is een ‘beveiligde verbinding’?

Bij een beveiligde verbinding wordt de data die een bezoeker of gebruiker van een website uitwisselt versleuteld. Hierdoor wordt een stuk moeilijker voor derden om de uitgewisselde data te lezen of zelfs te veranderen. Daarmee zorg je dat persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of persoonsgegevens als emailadres vertrouwelijk over de ‘lijn’ gaan.

Een beveiligde verbinding herken je aan het ‘slotje’ in de browser en aan de ‘https’ in de URL. 

Is het duur om een ‘beveiligde verbinding’ aan te schaffen?

Nee, in tegendeel dit kan zelfs gratis met behulp van Certificaatauthoriteit (CA) Let’s Encrypt van de Internet Security Research Group (ISRG) en www.sslforfree.com

 

Is het ingewikkeld om een ‘beveiligde verbinding’ in te richten?

Zelfs dat valt tegenwoordig erg mee, dankzij www.sslforfree.com vergt dat niet al te veel IT-kennis. Het belangrijkste is dat je genoeg rechten hebt om bestanden te kunnen uploaden op de webserver.

 

Is er een reden waarom wij dit dan niet meteen moeten gaan regelen?

 

Nee!!

 

Dus ga naar www.sslforfree.com en volg de aanwijzingen! 

Meer over het onderzoek lees je hier:

https://openstate.eu/nl/2017/12/meerderheid-websites-scholen-heeft-geen-veilige-https-verbinding/

Het NOS-artikel vind je hier:

https://nos.nl/artikel/2206168-groot-deel-websites-scholen-heeft-onbeveiligde-verbinding.html

Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *